Badanie alergologiczne

Czym jest alergia?

Alergia to nadmierna reakcja obronna organizmu wywołana przez alergeny i prowadząca do wystąpienia objawów chorobowych.


Objawy alergii

Objawy alergii mogą dotyczyć:

  • oczu: łzawienie, świąd, obrzęk i zaczerwienienia spojówek
  • nosa: świąd, kichanie, wodnista wydzielina, obrzęk śluzówki i blokada nosa,
  • oskrzeli: kaszel, duszność, świszczący oddech,
  • skóry: świąd pokrzywka, wyprysk,
  • przewodu pokarmowego: bóle brzucha, wymioty, biegunka, kolki

Rodzaje alergenów

Alergeny to substancje, które znajdują się w otoczeniu człowieka – w powietrzu, w wodzie i w jedzeniu. U osób zdrowych nie wywołują one żadnych dolegliwości i nie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Najczęściej spotykane alergeny to:

  • pyłki roślin
  • pióra, naskórek i sierść zwierząt
  • roztocza kurzu domowego
  • grzyby pleśniowe
  • pokarmy tj. mleko krowie j jego przetwory, jaja, zboża glutenowe, orzechy itd.

Najważniejszą zasadą postępowania po zdiagnozowaniu alergii i wykryciu czynników, które ją powodują, jest unikanie kontaktu z tymi czynnikami. Oczywiście nie zawsze jest to możliwe (np. z powodu wykonywanej pracy czy rodzaju uczulenia), należy jednak starać się podjąć działania profilaktyczne opisane poniżej.

 

Pyłki roślin

Pyłki należą do grupy alergenów wziewnych, czyli takich, które działają głównie na układ oddechowy chorego. Mogą one również wywoływać zmiany skórne, jednak jest to rzadkie zjawisko. Znaczenie kliniczne mają przede wszystkim pyłki traw, drzew i chwastów.

 

Roztocza

Roztocza są mikroskopijnymi (śr. 0,1 – 0,5 mm) pajęczakami, żyjącymi w kurzu domowym, w magazynach żywności i na terenach rolniczych. Idealne warunki do ich rozwoju roztoczy stanowi temperatura ok. 25 st. C i wilgotność powietrza powyżej 60%. Organizmy te żywią się złuszczonym naskórkiem ludzkim i zwierzęcym a także resztkami pokarmów. Możemy wyróżnić dwa główne rodzaje roztoczy:

  • roztocza kurzu domowego przebywają głównie w łóżkach, zamieszkując materace, poduszki i kołdry. Jest ich również wiele w dywanach, meblach tapicerowanych, firankach, odzieży, pluszowych zabawkach czy nawet w tapetach z tkaniny.
  • roztocza spiżarniane spotyka się w składach żywności,  w silosach na paszę dla zwierząt, słomę i siano (czasami zdarzają się też w kurzu mieszkaniowym w dużych miastach).

Objawy alergii na roztocza występują najczęściej przez cały rok, a nasilają się w nocy i nad ranem, po obudzeniu. Jesienią i wczesną zimą ilość roztoczy może wzrosnąć, gdyż zaczynamy wówczas ogrzewać mieszkania i rzadziej je wietrzymy.

 

Pleśnie

Zarodniki grzybów pleśniowych mają wpływ głównie na drogi oddechowe, ale wchodzą również w kontakt ze skórą lub są przyjmowane z pokarmami. Osoby uczulone mogą odczuwać ich działanie zarówno w pomieszczeniach mieszkalnych, jak i na świeżym powietrzu. Występują zwłaszcza w pomieszczeniach ciepłych, wilgotnych i źle wietrzonych, takich jak piwnice łazienki. Często można się na nie natknąć również w miejscach szczególnie sprzyjających ich gromadzeniu: na zawilgoconych murach, tapetach, z tyłu szaf, obrazów, pod wykładzinami oraz w urządzeniach nawilżających, klimatyzatorach, w otoczeniu roślin doniczkowych. Zarodniki grzybów mogą być wreszcie obecne w pokarmach (owoce, warzywa, pieczywo, ser). Czasem stosuje się je w przemyśle żywieniowym, w celu ulepszania produktów spożywczych.

Pleśnie nie stanowią problemu jedynie wewnątrz pomieszczeń. Często ich zarodniki unoszą się w powietrzu razem z pyłkami, znajdują się w trawnikach, kompoście, nawozie, opadłych liściach i w zbożu.

 

Alergeny zwierzęce

Alergeny zwierzęce znajdują się w sierści, naskórku, piórach oraz ślinie i moczu zwierząt. Do kontaktu z nimi dochodzi, gdy dotykamy zwierzęcia lub materiałów czy przedmiotów, z którymi miało ono kontakt (odzież, narzuty, koce, dywany, itp.). Możliwe jest również wdychanie alergenów, unoszących się w powietrzu. Gatunki zwierząt, które uczulają najsilniej to chomiki, świnki morskie, szczury, myszy, króliki, koty (zwłaszcza samce). Nieco słabszą reakcję alergiczną wywołują psy, ptaki, konie, krowy i inne.

 

Alergeny reagujące krzyżowo

W naszym otoczeniu znajduje się wiele różnorodnych alergenów i niektóre z nich są do siebie bardzo podobne. To podobieństwo powoduje, że organizm osoby uczulonej na dany rodzaj alergenów może zareagować uczuleniem na całkiem inną substancję niż ta, na którą „normalnie” jesteśmy uczuleni. Tego rodzaju reakcję nazywamy reakcją krzyżową. Dzięki pokrewieństwu biochemicznemu różnych substancji, nawet pierwszy kontakt z odpowiednim alergenem krzyżowym może u alergika wyzwolić reakcję alergiczną. Reakcja krzyżowa występuje wówczas, gdy alergen inny, niż ten, na który jesteśmy uczuleni, prowadzi do reakcji alergicznej.

Reakcje krzyżowe najczęściej występują pomiędzy pyłkami a pokarmami. Dlatego też osoby uczulone powinny sprawdzić, czy w ich diecie nie znajdują się pokarmy krzyżowo reagujące z uczulającymi te osoby alergenami wziewnymi.

Reakcji krzyżowych jest wiele – może się na przykład zdarzyć, że ktoś uczulony na pyłki brzozy będzie w okresie pylenia tego drzewa uczulony także na orzeszki ziemne, pomimo że nigdy wcześniej takiego uczulenia nie doświadczył.

 

Podstawowe alergeny reagujące krzyżowo:

 

Alergen uczulającyNależy wyeliminować z diety
Pyłki traw / zbóż
  • ziemniaki, pomidory, seler, Roch
  • kiwi, melony
  • orzeszki ziemne
  • mąkę (pszenną i żytnią)
Pyłek brzozy
  • marchew, seler, pomidory
  • jabłka, gruszki
  • kiwi, morele, brzoskwinie
  • orzechy, curry
Pyłek bylicy
  • marchew, seler
  • anyż, curry, rumianek
Roztocze
  • owoce morza (krewetki, kraby, homary
Umów się na wizytę >

Nasze pracownie

Medicus Clinic

Plac Strzelecki 24
50-224 Wrocław
tel. +48 (71) 323 63 00
tel. +48 (71) 353 00 30
info@medicusclinic.pl
www.medicusclinic.pl

Godziny otwarcia kliniki:
Pon-pt – 8.00 – 20.00
Sobota 8.00-14.00